Gala podsumowująca I GMINNY KONKURS "CUDZE CHWALICIE, SWEGO NIE ZNACIE" foto >>
30 listopada bieżącego roku w naszej szkole odbyło się podsumowanie I Gminnego Konkursu : „Cudze chwalicie, swego nie znacie”, któremu patronował Wójt Gminy Dzwola, pan Stanisław Rożek.
Pomysł tego konkursu zrodził się w trakcie realizacji projektów gimnazjalnych we współpracy ze Szwajcarską Fundacją: „Działamy na rzecz społeczności lokalnych” i „Zmieniamy naszą społeczność lokalną”.
Główne cele, które przyświecały organizatorom tego konkursu to:
- Dostrzeżenie i głębsze poznanie przez uczniów walorów przyrodniczych, geograficznych i kulturoznawczych gminy Dzwola;
- Wzmacnianie poczucia lokalnej, regionalnej i narodowej tożsamości;
- Zainteresowanie młodego pokolenia sprawami lokalnymi oraz promowanie młodych talentów, których nie brakuje w naszej gminie.
Konkurs był adresowany do trzech grup wiekowych: dzieci z wychowania przedszkolnego i klas I- III SP, klas IV- VI SP oraz klas gimnazjalnych.
W pierwszej kategorii dzieci miały przygotować pracę plastyczną, w drugiej prezentację multimedialną, a gimnazjaliści rozwiązywali test wiedzy.
Prace plastyczne dzieci wykonywały zgodnie z hasłem: Moja wieś jest najpiękniejsza w całej gminie”. Do konkursu przystąpiło 25 osób.
Jury w składzie: Anna Dyjach, Stanisława Latos, Anna Flis po dokładnej analizie wszystkich prac dokonała oceny i zgodnie z regulaminem przyznała miejsca:
W kategorii I Wychowanie Przedszkolne:
- Maria Mróz OP w Krzemieniu
- Gabriela Grzybowska PP w Krzemieniu
- Alicja Mróz OP w Branwi
Wyróżnienia otrzymały: Lena Łukasik OP w Krzemieniu, Natalia Pachuta OP w Krzemieniu
W kategorii II klasy I – III SP
- Julia Świś kl. II B PSP w Kocudzy
- Martyna Białek kl. I PSP w Krzemieniu
- Emilia Momot kl. II PSP w Branwi, Karolina Ksykiewicz kl. II PSP w Dzwoli
Wyróżnienia otrzymały: Jagoda Dycha kl. II A w Kocudzy, Julia Jargiło kl. III w Dzwoli, Angelika Smagała kl. II w Krzemieniu
Uczniowie z klas IV-VI SP przygotowywali prezentację multimedialną na temat: „Lasy mojej okolicy”.
Do konkursu przystąpiło 31 uczniów z klas IV-VI SP. 8 ze SP w Krzemieniu i 23 ze SP w Kocudzy.
Jury w składzie : Małgorzata Kaproń, Justyna Jargiło, Ireneusz Daniłowicz po dokładnej analizie prezentacji, dokonała oceny i zgodnie z regulaminem przyznała miejsca:
- Karolina Tomecka kl. V PSP w Krzemieniu
- Izabela Jargiło kl. VI PSP w Krzemieniu
- Amelia Karczmarzyk PSP w Kocudzy
Konkurs wiedzy pod hasłem: „Nasze początki” adresowany był do uczniów z klas I – III gimnazjum. Rozwiązywali oni test, który składał się z 20 pytań.
Jury w składzie: Bożena Nosal, Barbara Łupina i Małgorzata Kędrak po sprawdzeniu prac i dokonaniu ocen, zgodnie z regulaminem, przyznało następujące miejsca:
- Gabriela Góra kl. III PG w Krzemieniu
- Alicja Szpot kl. II PG w Kocudzy
- Gabriela Góra kl. II PG w Kocudzy
Zwycięzcom gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji konkursu.